Vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova. Vjekoslav Kaleb 2019-02-15

Vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova Rating: 8,6/10 1555 reviews

Gost lektira, Vjekoslav Kaleb

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

U alegorijskom obliku srednjovjekovne vizije zagrobnoga ┼żivota Dante donosi prikaz svoga vremena ÔÇö ljudi i njihovih postupaka na kraju europskog srednjovjekovlja ÔÇö ─Źime najavljuje novovjekovlje, humanizam i renesansu. Nakon toga je bio urednik nekoliko knji┼żevnih ─Źasopisa i tajnik Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske. Nitko mu nije odgovorio zato ┼íto nitko nije znao. U nagla┼íavanju opisa interijera i eksterijera koristi duge, slo┼żene re├Ęenice, no u nagla┼í a vanju dijaloga koristi sa┼żete re├Ęenice. Osim toga napisao je novele Brigada i Nagao vjetar; romane Poni┼żene ulice, Bijeli kamen i Mrtvi zvuci. Karakterizacija likova: Gost pas : Miran, tih, povu─Źen Frane: pri─Źljiv, glasan Fabula: Jedne obi─Źne ve─Źeri dok se obitelj spremala za ve─Źeru, na ulazna vrata je zakora─Źio gost-pas kojeg je prva zapazila Mara.

Next

LEKTIRE

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Ne obaziraju─çi se na njega, obitelj je sjela za stol i po─Źela ve─Źerati, Pas je sa ulaznih vrata pri┼íao Frani i pomno pratio njegove pokrete ┼żlicom. Bio je urednik nekoliko knji┼żevnih ─Źasopisa, tajnik Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske. Frane - ri─Ĺe, ─Źupavih obrva, pobo┼żan, osje─ça strah i po┼ítovanje prema psu - hvalisao se ─Źinjenicom da je ba┼í u njegovu ku─çu do┼íao taj pas 3. Djela su mu prevedena na vi┼íe europskih jezika. Zapa┼żanja o djelu: Kad je zadnji zvuk zvona i titraj mu lagano zamro, zrak se opet isprazni i ti┼íina slo┼żi sve stvari, pritisne ih k zemlji kao mrtvo tijelo; sve su one: obijeljen zid, zemljani pod, stari predmeti ÔÇö krevet, niski sto na sredini, kov─Źeg uza zid, ognji┼íte, ba─Źva ÔÇö u┼íutjele upla┼íeno.

Next

VJEKOSLAV KALEB: GOST

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Pravladavaju jednoli├Ęni, sumorni, mra├Ęni tonovi jesenskog predve├Ęerja. Pustolovine veselog i dobro─çudnog dru┼ítvanca i njihove borbe sa zlim silama na putu, uz kona─Źno ispunjenje svih njihovih ┼żelja kao trijumfom sila dobra, predstavlja jednako motiviraju─çe ┼ítivo kako za djecu, tako i za odrasle. On tako─Ĺer primijeti psa i pridru┼żi se uku─çanima. Ve─çina njegovih djela tematski se bavi ┼żivotom u izoliranim zaselcima Zagore. On tako├░er primijeti psa i pridru┼żi se uku├Žanima. Oni su ga dobro vidjeli ali sad su se zatvorili u ovaj ─Źetverokut ognji┼íta, i njegovu svjetlost i toplinu, kao da je stvarna ograda, i negdje daleko su osje─çali ─Źudnovatu ┼żivotinju, koja osvjetljenim licem viri kroz zid mraka u ovaj njihov kuti─ç, a ne znaju ┼íto nosi da li zlo ili dobro.

Next

Lektire za osnovnu i srednju školu

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Sa kreveta, onako s visoka,kao da moli dopu┼ítenje, onju┼íi sredinu postelje, izgazi, zavrti se tri puta, naobi─Źan pasji na─Źin, pa se smota - legne s nju┼íkom pod repom. Taj neobi├Ęni gost bio je pas prepeli├Ęar duge sive i svilene dlake. Nakon toga je bio urednik nekoliko knji┼żevnih ─Źasopisa i tajnik Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske. Prevedena je na 290 svjetskih jezika i dijalekata, i prodana u vi┼íe od 80 milijuna primjeraka. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas do┼íao i ┼íto to zna├Ęi njegov dolazak.

Next

LEKTIRE

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Pisao je filmske scenarije, ─Źlanke, reporta┼że i prikaze, a bio je i urednik nekih ─Źasopisa, zatim tajnik Matice Hrvatske i Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika. Gost Vjekoslav Kaleb Vrsta djela: Novela Gost Vjekoslav Kaleb Tema: Neo─Źekivani dolazak gosta-psa Gost Vjekoslav Kaleb Kratki sadr┼żaj: Jedne obi─Źne ve─Źeri dok se obitelj spremala za ve─Źeru, na ulazna vrata je zakora─Źio gost-pas kojeg je prva zapazila Mara. Ne obaziraju─çi se na njega, obitelj je sjela za stol i po─Źela ve─Źerati, Pas je sa ulaznih vrata pri┼íao Frani i pomno pratio njegove pokrete ┼żlicom. Nakon toga vi┼íe nije obra─çao pozornost na njihovu ve─Źeru. Pisac prikazuje i fizi├Ęki osje├Žaj ti┼íine. No kada mu je Mara stavila u drvenu zdjelicu ka┼íe i odnesla u kut ku─çe, pas polagano ode do zdjele i po─Źne jesti.

Next

BRZO PRETRA┼ŻIVANJE LEKTIRA

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Bio je krasna gospodska ┼żivotinja za sve koji su ga do┼íli vidjeti. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki na├Ęin po├Ęeli su se sva├░ati. ┬╗ Citat opisuje jednu selja─Źku ku─çu. Nakon toga vi┼íe nije obra─çao pozornost na njihovu ve─Źeru. Jean de la Fontaine 5.

Next

Gost i druge pripovijesti by Vjekoslav Kaleb

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

I Pas koraknek ognji┼ítu, pa u nekoj udaljenosti skromno stane. Va┼íi u─Źitelji i nastavnici lako ─çe otkriti da su lektire i dnevnici ─Źitanja prepisani jednostavnim upisivanjem u tra┼żilicu nekoliko re─Źenica ili dijelova re─Źenica iz prepisanoga dnevnika ─Źitanja. Tema i ideja djela: Tema djela je ─Źudan posjet koji di┼że cijelo selo na noga, a ideja djela je razbiti monotoniju maloga sela ─Źudnim doga─Ĺajem-posjetom psa. Biografija Vjekoslav Kaleb je romanopisac i novelist; pisao je reporta┼że, prikaze, ─Źlanke i filmske scenarije. Vjekoslav Kaleb Gost Bilje┼íke o piscu: Romanopisac i novelist; pisao je reporta┼że, prikaze, ├Ęlanke i filmske scenarije. Rastreseno pogleda prisutne, ne ─Źudi se ┼íto ih je toliko. Zbog toga osje─çaja ga jako po┼ítuju, ali ga ni ne ┼żele u svome selu.

Next

Gost, Vjekoslav Kaleb

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Uskoro su se pojavili susjedi i po─Źeli znati┼żeljno i s po┼ítovanjem promatrati psa, ispitivati njegove doma─çine i svrhu dolaska psa. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas do┼íao i ┼íto to zna─Źi njegov dolazak. Rastreseno pogleda prisutne, ne ├Ęudi se ┼íto ih je toliko. Vrlo je smiran i nije dizao buku oko psa u ku├Ži, te se nije obazirao na tu├░a mi┼íljenja. Jean de la Fontaine 5. Nitko mu nije odgovorio zato ┼íto nitko nije znao. Krenuli su odmah dalje pri─Źati o psu, raspravljali su sve glasnije, a na posljetku sve je preraslo pomalo i u sva─Ĺu.


Next

Vjekoslav Kaleb

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Ivo Andri─ç - Prokleta avlija Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodre─Ĺeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - ┼żivot zatvorenikaÔÇŽ William Shakespeare - Hamlet Viljem ┼áekspir - Hamlet Jedne ve─Źeri na stra┼żi dogodilo se ne┼íto neobi─Źno, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazaoÔÇŽ Dobrica ─ćosi─ç - Koreni Koreni su drugi roman Dobrice ─ćosi─ça. Miguel de Cervantes Saavedra 151. Nalaze djelomi├Ęnu sigurnost u siroma┼ínom ognji┼ítu koje im je, iako sirotinjsko, davalo oduvjek ustaljenu sigurnost. On ─Źini sve ┼íto ┼żeli, a uku─çani u strahu od nepoznatog ne pru┼żaju mu nikakav otpor. Ve─çina njegovih djela tematski se bavi ┼żivotom u izoliranim zaselcima Zagore. Kad je Frane to primjetio, ┼żlicom mu odre┼że komad otvrdnule ka┼íe i baci na pod. To je na vratima stajao ovelik lova─Źki pas prepeli─Źar, Duge sive dlake, tankih sme─Ĺih u┼íiju obje┼íenih i Priljubljenih uz obraz kao bar┼íunaste krpe.

Next

BRZO PRETRA┼ŻIVANJE LEKTIRA

vjekoslav kaleb gost karakterizacija likova

Bio je urednik nekoliko knji┼żevnih ─Źasopisa, tajnik Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske. Markutina - prmukla, sipljiva glasa, ─Źupavog brka, s jednim izbuljenim okom i razvra─çenim kapcima - zvonar i crkovinar, veseli se svakoj promjeni ili novosti, bila ona dobra ili lo┼ía - laskavim glasom pohvaljuje psa, savjetuje Frani da nekog po┼íalje u selo po fratra, posva─Ĺao se sa Kazom Ostali: ┼áaka - mlad, ┼żestok seljak, visok, crven u licu, namjeravao sjekirom ubiti psa Kazo Nikac - pravi se pametan Kata - ┼ápirkanova sestra, starija djevojka Franina sestra ostali koji su do┼íli vidjeti psa. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki na─Źin po─Źeli su se sva─Ĺati. Atmosfera, odnosno prostor u kojem se odvija radnja jest mra─Źna ku─ça pod ─Źa─Ĺavim gredama sa zemljanim podom iobijeljenim zidovima. Vrlo brzo je napravljen mjuzikl koji je dugo igrao na Broadwayu i obi┼íao cijelu Ameriku.

Next